Mainostoimisto Pori, markkinoinnin strateginen kumppani
Liiketoiminnan tehokas asiantuntija

Labor, Amor, Vincit – narratiivisen strategian edelläkävijä

Vincit Oy on tamperelainen ohjelmistoyritys, jota pidetään tällä hetkellä Suomen innovatiivisimpana tarinoita ja tarinankerrontaa hyödyntävänä yrityksenä. Yritys on palkittu narratiivisesta strategiastaan. Vincit on luopunut perinteisestä strategia- ja johtamisajattelusta ja ylhäältä alaspäin johtamismallista tehottomana ja asiantuntijayhteisössä toimimattomana. Yrityksessä hyödynnetään narratiivista eli tarinallista näkökulmaa johtamisessa. Vincit on asiantuntijayhteisö, jossa jokainen johtaa, ideoi ja osallistuu toiminnan kehittämiseen. Tarinallisuus on innovatiivisesti ja luovasti läsnä kaikessa toiminnassa visiosta strategia- ja palveluprosesseihin, toimitilan sisustukseen sekä markkinointi- ja rekrytointiviestintään. Vincit haluaa erottua muista ohjelmistoyrityksistä omaperäisellä tarinalla, jota työyhteisö luo kaiken aikaa yhdessä. Kerronnallinen ja visuaalinen tarina on osa vincitiläisten identiteettiä.

Ohjelmistotalo loi toiminnalleen yhteisen unelman ja jalosti siitä yritykselle narratiivisen strategian. Strategiaprosessi käynnistyi siten, että jokaista tiimiä pyydettiin kertomaan tarina yrityksestä unelmien työpaikkana viiden vuoden kuluttua. Tavoitteena oli saada kaikki osallistumaan suunnitteluun ja ideointiin itselle tutusta näkökulmasta. Visiointitarinoissa piti kuvailla tiimin unelmaprojekti, unelma-asiakas ja rajapinnat eri osa-alueiden välillä. Visiotarinoiden kirjoittaminen motivoi ja innosti vincitiläisiä. Jokainen tiimi valmisteli tulevaisuudestaan tarinan ja esitteli sen näytelmän, sadun tai PowerPointin välityksellä muille. Tarinoista nousi esiin kolme yhteistä teemaa. Ne olivat huippuasiantuntijan rooli, asiat ensimmäisenä tekevä työyhteisö ja tunnettuus, jonka myötä asiakkaat lähestyvät yritystä oma-aloitteisesti. Tarinoista koostettiin yrityksen yhteinen unelma, joka kuului: ”Vincit on huippuasiantuntijaorganisaatio, jota muut yrittävät jäljitellä ja jonka asiakkaiksi haluavat kaikki.” Strategian kehittämistapa palkittiin vuonna 2012 Vuoden työhyvinvointiteko -palkinnolla.

Strategia näkyy visuaalisena tarinana yritysmiljöössä laajasti. Tampereen Hervannan toimitiloihin ohjaa ulkokyltti, jossa lukee: Vincit – Suomen paras työpaikka. Toimitilojen portaikossa vierailijaa tervehtivät vincitiläisten unelmia kuvaavat taulut tultasyöksevine lohikäärmeineen, robottidinosauruksineen ja Linux-pingviineineen. Hissin viereen parkkeeratun Jopo-polkupyörän keulakuvana patsastelee musta kumiankka. Ovessa oleva maalisutimaisen rennolla otteella oleva teksti toivottaa vierailijan tervetulleeksi yritykseen. Eteisaulaa koristavat lukuisat palkinnot, diplomit ja kunniamaininnat. Ne kertovat tarinaa ohjelmistoyrityksen saavuttamista kärkisijoista Suomen ja Euroopan parhaana työpaikkana, liiketoiminnallisena edelläkävijänä ja työhyvinvoinnin innovatiivisena kehittäjänä. Olohuonemainen Plaza viestii verkkaisesta ja epämuodollisesta tunnelmasta sohvilla lojuvine pelikonsoleiden ohjaimineen, sanomalehtirykelmineen, kahvimukeineen ja parhaat päivänsä nähneine hedelmineen. Miljöö puhuu samaa kieltä kuin yrityksen johto media- ja julkisuusviestinnässään, jossa he käyttävät itsestään johtaja-termin sijaan termejä ”maskotti” ja ”komposti”.

Sari Toivonen
Idearäätäli Oy